De Wandeling 1950 door Kuuk
Het gezin van vroedvrouw Derks ter gelegenheid van hun zilveren bruiloft. ( ca 1950 )
Gestart vanaf de Veldweg 10, en op het eind van de Veldweg woonde vroedvrouw Derksen die bijna alle kindjes in Kuuk, toentertijd, op de wereld geholpen heeft.
Vandaar naar de krullenhoek (de naam komt van de schopstelenfabriek van Jan van de Velden). De hele buurt ging daar krullen halen om de kachel te kunnen stoken. Langs Marinus de putjesschepper en de Knoerel naar de Poem om efkes belletje te trekken. Dan naar de spoorgraaf, waar de buurt haar eigen voetbalveldje had gemaakt. Als er weer eens een gloeiende kool uit de stoomtrein gevallen was dan mochten we de brandweer helpen met blussen, zodat we de helden waren van de buurt. Verder door d’n duiker onder de spoorlijn naar de boerderij van Harrie Driessen (de grondlegger van de Rabobank), Hij had de kluis thuis in de goeikamer staan waar de boeren geld konden lenen. Verder ging de weg langs de boerderij van Sinterklaas (Linders op de Hoenderberg) en langs de 7 hutten naar Café Burgerlust en dan het spoor over bij Petje Peters langs Marie Zuideman met de geiten en Jan de Paai en Grad van´t Zand door het Pendersbuske naar de Kouwenberg, waar Pietje godverdomme woonde. Dan naar de Knutjes en de beruchte Keizerskuul. Dan over het land naar de molen (Jan van Kuuk) om over het Hagelkruus (efkes ’n kruuske maken bij het kruusbeeld naast de wei van Cir van Bracht) bij de LACTO (Nutricia) aan te komen en daar de baas in zijn rijtuig te zien rijden met de grootste mens van Kuuk (Stekelenburg) op de’n bok.
Reisje Brandweer Cuijk (1955), met Creemers Tours
Gradje Heijl - huisschilder- bijgenaamd "de lalbal"
Verder langs Gradje de Lalbal naar de busonderneming van Pietje Cremers; de voetballers van JVC van toen snappen nou nog niet dat ze altijd goed thuisgekomen zijn. Dan terug langs het huis van d’n Dominee de Zandsestraat in waar Maan Langen woonde, de grondlegger van Langen Machine fabriek.
Machinefabriek H.J. Langen & Zonen N.V.
Drumband van de harmonie op de markt tamboer maitre is Marinus Peters. Op de achtergrond de melkfabriek St. Maarten
Dan door de Kaneelpiep langs Ai de wethouder naar het Pikkertpetje om bij Grada Houben de Sint Maarten (2de melkfabriek van Kuuk) te zien, dan langs de grootste filmzaal in het land van Kuuk, De Ceciliazaal, te gaan door het Groenestraatje naar de Maas waar je op de Kazemat, de’n ark van Heere en de pont zag liggen. Dan langs Hotel Bellevu (Fientje Sadelhof), langs de Synagoge en tussen de muren van d´n dijk door naar het Liegenbenkske om te kijken of Jan de Paai en Marinuske van Kareltje en Thé Joosten er zaten. Verder langs de botermijn naar het politiebureau met het kroetergat en langs de parlevinker Luipen naar het standbeeld van Jan van Kuuk boven in het mooiste stadhuus van het Land van Kuuk. Dan langs drukkerij van Lindert, waar de De Echo werd gedrukt, dan over de baggenmért aangekomen bij ´t Fratershuus met de St Jozefvereniging, De Klep, wat nu de schouwburg is. Langs het postkantoor op de Grotestraat naar de´n ouwe toren om van boven uit over heel Kuuk te kijken, terug over het Protestantse kerkhof naar de leerlooierij Regouin en sigarenfabriek De Kansas naar Driekske de Snep, waar je petroleum kon kopen, dan naar de werkplaats van Smits, waar Smits kistenfabriek begonnen is. Nu woont Geer Hendriks in het oudste huus van Kuuk. Daar kon je het huis van de´n drol zien staan, een berucht figuur in de gemeenteraad.
De Grotestraat ter hoogte van restaurant de Gouden Leeuw (1965)
Dan over de Grotestraat langs de Gouden Leeuw en de Café van de Piel Martens en d´n Dolle ook Martens over de ouwe koeienmert naar de Korenbeurs.Dan de Molenstraat in, waar de grootste kledingzaak Willenborg gevestigd was. Vandaar langs het mooie klooster, Het Liefdesgesticht waarin toen ook een ziekenhuis was.
Het Sint Antonius en Martinus gilde van Cuijk
Gilde overdracht bij café de Zwaan ( Wijsbek )
Dan door de Zwaanstraat naar Café Sandra Wijsbek waar d´n Tunnis woonde aan het pleintje, hij was de milieuwachter van toen, die had meer ontzag dan de politieagenten Nachtzaam en Borgmans en Stofmeel bij elkaar.
A. (Tunnis) van Raaij
parkwachter Dienst Gemeentewerken
Dan efkes de Smidstraat in tot Harrie de post om door het kleine paadje langs ’t klein huuske van Grad Haar naar ´t Mariakapelletje en ´t Joodse kerkhof naar het eind van kuuk, leerlooierij Manders en fruit en bloemenkweker van Heereveld, in de verte zag je dan nog de Villa de Zandkampen liggen in de kwekerij van de gebroeders Roelofs, en Theij van den Bosch op d´n urste dijk, nog verder richting het spoor zag je het spoorhuisje van Jo de Rut. Terug naar het dorp ging je de prinsessenbuurt in, het was de nieuwste wijk van Kuuk, daar woonde Toon d´n Bloedworst, die was dorpsomroeper. Dan naar de Haagsestraat met de parapluwoningen, daar woonde Schele Maan, bekend van de gilde. Ondanks zijn handicap een zeer goede schutter.
Toon Snoeren
Op naar de Irenestraat waar Toon Snoeren woonde, de koning van de vuilnisbelt en de man met de twee gezichten werd genoemd omdat hij zoveel rimpels in zijn gezicht had. Dan efkes het spoor over langs de grote fabriek van Homburg en de Wijze naar Dina en Rein Weijers bij het voetbalveld van Jan van Kuuk en niet vergeten de speeltuin van de kindervreugd die helemaal opgebouwd was door vrijwilligers, die hoofdzakelijk bij de LACTO werkten. Terug langs Wimke de kapper en Timmerfabriek de Kok naar de spoorwegovergang, waar de gezusters Mulder altijd de bomen sloten als er een trein in aantocht was (en gelukkig ook weer open maakte).
De laatste Stoomlocomotief van de NS te Cuijk in 1957.
Op de foto staat nog Dina Muller, die de bediening had van de spoorbomen.
Dan langs het pakhuis, d´n boerenbond, de Smidstraat in langs Ké Klasen naar ’t huukske van Kerstavond, terug door de Molenstraat naar de sigarenfabriek Victor Hugo met Sjef Burgers als een van de beroemde sigarenmakers, en Jan Verstraten de grootste motorgarage van Kuuk en eveneens Fordgarage van Fransman en Tieske Hermens, waar we onze latjes voor de vliegers konden kopen. En dan langs Geubeltje en vadje Smulders en meubelfabriek Werten de Paralelweg in langs de acht Zaligheden.
Een van boven afgenomen panoramafoto van Cuijk met op de voorgrond de Molenstraat en de sigarenfabriek Victor Hugo.
Dan door spoorstraat langs Burgemeester Janssen en Tumel Heijl, (van Gent en Loos) en brouwerij Cevelum naar de Kaneelstraat langs Grad en Drika Vervoort met als buurvrouw Moetje Vink en de gezusters Roeffen´in t Fratersstraatje en de Poort door naar de Aloisiusschool (die voor 80% uit kinderen van de Veldweg en de Mortelstraat bestond).
De Jan van Cuijkstraat. Met links de huishoudschool en de fabriek chemische fabriek van Renieri.
Terug naar de Veldweg met Herman d´n hoefsmid en de Sjeemsfabriek met de grootste pijp (65 m hoog) van het land van Kuuk. Zelf heb ik daar nog bovenop gezeten en gezwaaid naar mijn moeder, maar toen ik thuiskwam zwaaide er ook wat voor mij; ik heb nog nooit zo´n pijn aan mijn kont gehad als toen.
Het is ook tevens mijn einde aan De Wandeling van 1950.
Ik was in 1950 10 jaar.
J vd Cruijsen