Moedig en koelbloedig, Coole Huub

Waarin u tot het besef komt dat niet alle helden tot het Marvel-filmuniversum behoren. Je vindt ze ook in je directe omgeving, zoals bij de brandweer.

"Als ik vuur zie ben ik niet te houden. Dan meen ik dat er mensen in nood zijn. Het is geen sport. Ik ben geen halve pyromaan, zoals ze wel eens van brandweerlieden zeggen." Aldus Huub Jacobs, geboren en getogen Kuukse en brandweerman in hart en nieren. Meer dan 32 dienstjaren bij de Cuijkse brandweer en dan heb je stof om te vertellen.

Brandweer Cuijk (ca. 1950).

vlnr1: G. vd. Heijden, A. v. Stiphout, G. vd. Heijden jr., Huub Jacobs rode helm, Cor Smulders, Tien Bueters, Herman Stevens.
vlnr2: Harrie Martens, Theo Smits, Geer Hendriks, Piet Joosten, Rich. Pluijm.
vlnr3: Harrie Donders, Jan Hermens, Piet Vader.

De grootste brand, Linden 1947. Vonken uit een tractor waren er de oorzaak van dat maar liefst 8 boerderijen met rieten daken in vlammen opgingen. Grappig, een brand in Vianen. Daar renden mensen het brandende huis in om het porcelein te redden, eenmaal buiten lieten ze het vallen. "Dan moet je wel lachen." Anekdote, de aanschaf van een nieuwe brandspuit. De nieuwe wagen moest ingereden worden. Met Huub als chauffeur en burgemeester Louis Jansen ernaast scheurden we door Nederland, naar Scheveningen en IJmuiden, om de nodige kilometers op de teller te krijgen. Opvallend, "Als kind heb ik nooit fikkie gestookt".

Brand in de boerderij van het Liefdesgesticht. Huub Jacobs

Brand in de boerderij van het Liefdesgesticht.

Trots & medaille; Huub heeft een onderscheiding voor het redden van mensenlevens in Gilze-Rijen. Op dinsdag 13 augustus 1963 gingen twee personen van de leerlooierij fa. Jacobs-Coppens te Gilze, aan de slag om niet meer in gebruik zijnde looiputten te dempen. Omdat er 3 looiputten buiten gebruik waren gesteld, wilden ze deze putten, die vol met stinkend water stonden, leegpompen en daarna vol storten met zand. Na het leegpompen bleef er een bezinksel over van zo'n 15 cm dik. Een van de arbeiders daalde af in de put om dit in een emmer te scheppen. Hij was hier nog maar net mee bezig toen hij tegen zijn collega boven riep dat hij onwel werd. Deze riep de hulp in van een derde en samen daalden ze af in de put om hem eruit te halen. Dit lukte maar ze raakten hierbij zelf bewusteloos. Een vierde arbeider, die op het hulpgeroep was afgekomen, daalde ook af in de put. Ook hij raakte bedwelmd. Huub Jacobs, toevallig in de buurt met zijn vrachtwagen, schatte de situatie goed in en twijfelde geen moment. Zijn adem inhoudend daalde hij drie keer af en bracht de slachtoffers een voor een naar boven. Hij vond het niet meer dan zijn plicht om deze personen uit hun benarde positie te bevrijden. Volgens een plaatselijke geneesheer te Gilze had hij daarmee ook hun levens gered.

De chauffeur van de gemeentewerken Huub Jacobs ontvangt een onderscheiding uit de handen van burgemeester van Zwieten.

De chauffeur van de gemeentewerken Huub Jacobs ontvangt een onderscheiding uit de handen van burgemeester van Zwieten.

Voor deze heldendaad heeft H.P. Jacobs, in een zitting van het college van burgemeester en wethouders, een bijzondere onderscheiding gekregen. De bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds, welke slechts bij hoge uitzondering wordt toegekend aan diegene die met gevaar voor eigen leven anderen van een zekere dood weet te redden.

Huub was een enthousiast brandweerman, waakzaam en met een bijzondere zorg voor het wagenpark en het materiaal van de brandweer, ook buiten zijn diensttijd bij de gemeente (hij was opzichter bij de technische dienst van gemeentewerken te Cuijk). Cuijk kende hem ook als een fanatiek gladheidbestrijder. Met zand en pekel maakte hij de Cuijkse straten weer begaanbaar. “Ik ben er niet alleen voor de gemeente, maar voor de hele gemeenschap”, aldus Huub.

Cuijk. Huub Jacobs, zoon van Driekske Jacobs olie boer aan de Maasdijk, Huub werkte voor de gemeente ook als onderhoudsman van de gemeente voertuigen en hij was ook jaren ondercommandant van de vrijwillige brandweer. >Bert Smits.15 januari 2015.<

Huub Jacobs

Voor de jeugdbeweging stond Huub ook altijd klaar, hij zorgde voor het transport van het materiaal als de jeugd op kamp ging. Huub Jacobs, zoon van olieboer Drieske Jacobs, iemand die altijd klaar stond voor de Cuijkse gemeenschap.