Na-oorlogse industrie Cuijk

- in willekeurige volgorde en niet compleet -

Royal McBee schrijfmachine industrie  Produceerde de eerste 10 jaar 1,5 miljoen typemachines, waaronder de zeer populaire Royalite, de ideale draagbare schrijfmachine. Was enige tijd de grootste Amerikaanse werkgever in ons land. Groeide in het begin zo onstuimig dat zelfs de kantine als produktiehal in gebruik werd genomen. In 1969 werd het bedrijf onderdeel van de Nederlandse Adler fabrieken, onderdeel van de Triumph/Adlerwerke Frankfurt.

Homburg vleesfabriek  'Als het goed gaat met Homburg eten we in Cuijk rollade, gaat het slecht met Homburg, dan is het gehakt'. Het is waar, Homburg heeft een niet te onderschatten invloed gehad op Cuijk, op het hoogtepunt werkten er 2600 mensen. Cuijk groeide mee in de schaduw van het bedrijf, maar werd ook meegezogen in haar val. Meer hierover in een apart venster 'de vleesgigant'.

De Maas N.V. slijpsteen industrie   Opgericht in 1951 wist het zich in korte tijd een goede naam te verwerven met fabricage van vele soorten slijpmaterialen. Werd in 1969 onderdeel van het wereldwijde Ferro-concern. Produceerde oa stiftjes, de 'ouderwetse' tandartsboortjes. Misschien nog wel gebruikt in uw gebit.

Hencu pluimveeverwerker  Was lange tijd een van de toonaangevende bedrijven in de 'fast food': de filets, de bouten en de hele kip. Bekend om zijn zogenaamde vlugklaar produkten, zoals schnitzels, cordon-bleu, nuggets en kipburgers. Calorie-arm, eiwitrijk, relatief goedkoop en snel op tafel.

De broodfabriek Roggy gevestigd in de Grotestraat Het roggebrood wordt verpekt door mej van Bergen en mej Hermens Op achterkant kaart is een advertentie aanwezig

De broodfabriek Roggy

Roggy bakkerijen  Opgericht door Anton van Daal uit Haps groeide dit bedrijf uit van dorpsbakker tot een van de grootste industriële bakkerijen van Nederland. De mentalitiet van een dorpsbakker bleef. Bert en Nico, de zoons van Anton en de latere eigenaren, werden door het personeel steevast met de voornaam aangesproken. Stropdassen werden bij de Roggy slechts gedragen door bezoekers.

Machinefabriek H.J. Langen en Zonen  Begonnen als een reparatiebedrijf voor de Cuijkse industrie in de jaren '50. Ging zich later specialiseren op de vleesverwerkende industrie door de komst van overbuurman Homburg. Het kwam beide bedrijven ten goede, al snel draaide bij Homburg de eerste full-automatische luncheon-meat-machine ter wereld. Homburg bleef niet de enige klant, al snel vonden de vleeslijnen hun weg op de internationale markt.

Strijbos tricotagefabriek  In 1958 begon Bert Strijbos, wiens ouders een kleine textielwinkel hadden op de Grotestraat, een groothandel in tricotages. In 1965 begon hij zelf artikelen te produceren, boven de graanmmalderij van de Fa van Heeswijk in de Bontsestraat. Tegenwoordig vindt de produktie met name plaats in Tunesië.

Werten-Sprij meubelfabriek  In de Molenstraat stond ooit de bekende meubelfabriek E. Werten. In 1973 werd dit bedrijf door de meubelfabriek van Sprij te Katwijk overgenomen en daarmee ontstond, met 345 werknemers, de grootste eikenhout verwerkende meubelindustrie in Nederland. Het pand van Werten in het centrum van Cuijk werd, inclusief grond, in allerijl door de gemeente Cuijk gekocht. Het was immers niet ondenkbaar dat andere, mogelijk storende bedrijven zich daar zouden vestigen. Nu staat er het wooncomplex Kruishout.

Cuijk Meubelfabriek Werten Molenstraat.

Cuijk Meubelfabriek Werten Molenstraat.

Colt International  Dit bedrijf leeft van lucht (en licht), het heeft zich namelijk gespecialiseerd in klimaattechniek, brandventilatie en lichtstraten (overkapping winkelcentrum bv). In 1966 verhuisde de Nederlandse Colt-vestiging van Alphen aan de Rijn naar Cuijk. Van hieruit kon de Duitse markt makkelijker bewerkt worden. Begonnen als Braat & Colt in de voormalige leerfabriek van Regouin aan de Grotestraat kreeg het al snel een nieuw pand op het industrieterrein de Haven.

Smals ontgrondingen  Wie nu van uit noordelijke richting over de A73 Cuijk nadert kan het niet ontgaan, de enorme waterpartijen aan de westkant van de snelweg. Deze Kraaijenbergse plassen, de eerste grote binnendijkse ontzanding in Nederland, zijn sinds 1970 van aanmerkelijke betekenis voor onze nationale bouwnijverheid en betonwarenindustrie. Eigendom en exploitatie zijn in handen van Zand- en grindexploitatiemaatschappij Gebr. Smals. Over deze plassen valt nog veel meer te vertellen, daarom tzt een apart venster hierover.

Dumig

Diamantslijper

Element Six diamantbedrijf In Cuijk beter bekend als Dumig, produceerde diamantkruimels die als koelelement voor glasvezelkabels fungeerden, evenals diamanten vensters voor laserapparaten en vlijmscherpe chirurgische mesjes. Werd in 1903 opgericht door de familie Drukker en verhuisde in 1953 van Amsterdam naar Cuijk omdat de lonen in deze streek lager waren.

Chicopee non-woven fabrics  Een dochteronderneming van de Amerikaanse gigant Johnson and Johnson, was de eerste dochteronderneming van dit bedrijf buiten Amerika. Het produceert niet-geweven textiel; produkten die voornamelijk in de hygïenische en sanitaire sfeer liggen, alsmede produkten die betrekking hebben op de babyverzorging.